خاک با ظروف یکبار مصرف گیاهی چه می کند؟

تاثیرات خاک با ظروف یکبار مصرف گیاهی

این روزها همه ما در مورد خطرات بی‌شماری که محیط‌زیست را تهدید می‌کند، شنیده‌ایم. زباله‌های غیر‌قابل بازیافت تا صدها سال در طبیعت ماندگار هستند و متاسفانه دام و آبزیان نیز آن‌ها را به عنوان غذا مصرف می‌کنند. اما ظروف یکبار مصرف گیاهی چه خصوصیاتی دارد که کارشناسان و دوستداران محیط‌زیست استفاده از آن را در جهت حمایت از طبیعت و استانداردهای جهانی بهداشت مناسب می‌دانند؟ به نظر می‌رسد خاک با ظروف گیاهی که کمپوست‌پذیر هستند، عملیات تجزیه انجام می‌دهد و علاوه بر کاهش میزان زباله به یک کود مناسب تبدیل می‌گردد. در این مقاله چگونگی بازیافت ظروف گیاهی به خاک را مورد بررسی قرار خواهیم داد.

ظروف یکبار مصرف گیاهی چیست؟

در کشورهای پیشرفته به‌طور کامل ظروف یکبار مصرف گیاهی جایگزین ظروف یکبار مصرف پلاستیکی شده‌اند. خوشبختانه در کشور ما نیز به خصوص در سال‌های اخیر اقدامات اقتصادی و تجاری در جهت این مهم صورت گرفته است اما هنوز تا پایان راه همت بلندی می‌طلبد. این نوع ظروف گزینه مناسبی برای انواع مواد غذایی، نوشیدنی، سالاد و یکی از اقلام ضروری رستوران‌ها و کافه‌ها است. به‌طور کلی ظروف گیاهی از کاغذ بازیافتی، باگاس نیشکر، بامبو، نشاسته ذرت و حتی گاهی برگ‌های خشک درختان تولید می‌شود.

خصوصیت بارز این نوع ظروف قابل کمپوست‌پذیر بودن یا همان تجزیه‌پذیری در طبیعت است. یعنی به سلامت انسان و حیوان آسیبی نمی‌رساند و طی زمان کوتاهی در خاک و توسط آن به کود گیاهی تبدیل و به چرخه طبیعت برمی‌گردد. همچنین با قرار دادن مواد غذایی یا نوشیدنی‌های گرم و داغ در این نوع ظروف، هیچگونه مواد مضری از آن جذب غذا نمی‌شود، پس غیر‌مفید و سرطان‌زا نیست.

تاثیرات خاک روی ظروف یکبار مصرف
تاثیرات خاک روی ظروف یکبار مصرف

ترکیبات تشکیل‌دهنده ظروف گیاهی

برخلاف ظروف یکبار مصرف پلاستیکی که بافت پلیمری و شیمیایی دارند، ظروف یکبار مصرف گیاهی توسط دانشمندان و پس از تلاش متمادی آن‌ها به کشف یک جایگزین مناسب برای پلاستیک تولید شد. در ساختار آن گیاهانی مانند نشاسته ذرت و گندم استفاده می‌گردد که با اسیدهای چرب گیاهی تقویت می‌شود. خاصیت آبگریزی ظروف گیاهی که به خاطر وجود عسل و روغن گیاهی موجود در آن است سبب می‌شود، مواد غذایی داخل آن با ظرف وارد واکنش نشود. ترکیبات تشکیل‌دهنده ظروف یکبار مصرف گیاهی به شرح زیر است:

پلی لاکتیک اسید

PLA نام اختصاری پلی لاکتیک اسید و از مواد اولیه ظروف گیاهی به‌ شمار می‌آید. انعطاف‌پذیری و کمپوست‌پذیری از ویژگی‌های بارز این ماده است. PLA در واقع همان کوپلیمرهای اسید لاکتیک به حساب می‌آید که نرم‌کننده‌هایی چون گلیسیرین و نشاسته به آن اضافه می‌گردد. این ماده با استفاده از قالب تزریقی تشکیل و مقاومت بسیار بالایی در برابر حرارت و فشار دارد. پلی لاکتیک اسیدها متشکل از منابع تجدید‌پذیر و بیشتر برای تولید لیوان مورد مصرف قرار می‌گیرد.

نیشکر

نیشکر محصول جانبی است که هنگام تولید شکر به وجود می‌آید. برای تولید ظروف یکبار مصرف گیاهی این ماده که به صورت تفاله است طی عملیات فشار و حرارت توسط قالب به فرم‌های متفاوتی از ظروف یکبار مصرف در‌می‌آید. این ماده کاملا گیاهی، با قابلیت تجزیه‌پذیری طی مدت زمان کوتاه به کود گیاهی مناسب برای زمین‌های زراعی، تغییر فرم می‌دهد.

برگ‌های نخل

از میان انواع برگ، برگ‌های درخت خرما خیلی زود می‌ریزند. آن‌ها پس از جمع‌آوری و پاکسازی و تحت فشار قرار گرفتن به ظروف پرکاربرد و تخت همچون بشقاب و دیس تبدیل می‌شوند. برگ‌های نخل به دلیل مقاومت خوب و پایداری استاندارد از پرمصرف‌ترین برگ‌ها برای تولید ظروف یکبار مصرف گیاهی هستند. آن‌ها به سرعت تبدیل به خاک می‌شوند.

نشاسته ذرت

از دیگر مواد اولیه ظروف یکبار مصرف گیاهی باکیفیت هسته ذرت است که با توجه به فواید بالای آن چون در دسترس بودن، قوام زیاد و عملکرد عالی، همچنین قابلیت بازیافت سریع به طبیعت و خاک بسیار مورد استفاده قرار می‌گیرد. ساقه، کاه، برگ و پوسته موجود در نشاسته ذرت نیز برای تولید ظروف گیاهی پرکاربرد است.

گیاه بامبو

طی عملیات صنعتی گیاه بامبو تبدیل به انواع ظروف یکبار مصرف متنوع چون بشقاب، دیس، قاشق، کارد و چنگال می‌گردد. بامبو به دلیل چوب مقاومی که دارد، محصول ماندگاری نیز تولید می‌کند. البته به دلیل مقاومت بالای چوب بامبو تغییر فرم آن به لیوان و ظروف گرد کمی سخت است و معمولا تولید ظروف استوانه‌ای توسط آن انجام نمی‌شود. گیاه بامبو به سرعت رشد و خیلی سریع به طبیعت باز می‌گردد.

تجزیه ظروف یکبار مصرف
تجزیه ظروف یکبار مصرف

مزایای استفاده از ظروف یکبار مصرف گیاهی

استفاده از ظروف اکو (گیاهی) مناسب و قابل تجزیه به خاک، ویژگی‌ها و مزایای بی‌شماری دارد که در این بخش به آن می‌پردازیم:

  • سازگار با محیط‌زیست و قابل تجزیه به خاک طی زمان 3 الی 6 ماه که این بازه به عواملی چون فشار، دما و رطوبت خاک بستگی دارد.
  • آن‌ها تحمل دمایی مناسب و قابلیت استفاده در مایکروویو و فریزر را دارد.
  • به دلیل مواد اولیه گیاهی مرغوب امکان چندین بار استفاده را فراهم می‌آورد.
  • سرطان‌زا نیست و به خاطر عدم وجود ترکیبات شیمیایی به سلامت انسان خدشه‌ای وارد نمی‌کند.
  • برای صنعت بسته‌بندی و استفاده در رستوران‌ها، کافه‌ها و محافل بزرگ تحول عظیمی به شمار می‌آید.
  • بهداشتی است و مواد تشکیل‌دهنده آن جذب بافت غذا و نوشیدنی نمی‌شود.
  • در مقایسه با ظروف پلاستیکی به صرف انرژی کم‌تری نیاز دارد.
  • ظروف یکبار مصرف گیاهی بسیار انعطاف‌پذیر‌تر و زیباتر از نوع پلاستیکی خود است.
  • استفاده از این ظروف موجب کاهش گازهای گلخانه‌ای و در نتیجه کاهش آلودگی هوا می‌شود.
  • سلامت زندگی حیات‌وحش و آبزیان دریایی را مورد تهدید قرار نمی‌دهد.

سخن پایانی

با توجه به بازگشت زباله ظروف گیاهی یکبار مصرف به چرخه طبیعت و همپوشانی سریع این نوع ظروف با خاک استفاده از این نوع ظروف و جایگزین کردن آن به جای انواع پلاستیکی منطقی به نظر می‌رسد. در این مسیر تمایل مصرف‌کننده تاثیر بسیار زیادی بر اشتیاق تولید‌کننده دارد. این نوع ظروف تجزیه‌پذیر به خاک در صنعت بسته‌بندی بسیار مورد توجه هستند، بنابراین تهیه این محصول نیز باید از یک برند معتبر و دارای گواهینامه انجام گیرد تا تمام استانداردهای بهداشت و دارو را رعایت کرده باشد. سایت آنلاین و فروشگاه بزرگ فرزان یک منبع قابل اطمینان در زمینه تهیه تجهیزات رستورانی و بسته‌بندی با ارائه کالای اصل به مشتری، ضمن مرتفع‌کردن نیاز وی یکی از دغدغه‌های زیست‌محیطی را هموار می‌کند.

شما می‌توانید با دنبال کردن پیج اینستاگرام فرزان ساپلای، به تمامی محصولات یکبار مصرف این فروشگاه دسترسی داشته باشید.

mohsen razavi